Hur säkra är era .KIDS?

<strong>Hur säkra är era .KIDS?</strong>

Det här året har varit ett av de mest hektiska på länge när det gäller domänlanseringar. Innan året är slut kommer vi att se ännu en betydande domänlansering, nämligen .KIDS, den 29 november 2022. Det här tillägget lanseras som en säker plats på nätet för barn och föräldrar. Registratorn har fastställt en del väldigt strikta användarpolicyer för ett se till att det blir verklighet. En del företag registrerade sina varumärken redan under ”sunrise”-perioden, medan andra tog namn under ”community sunrise”-perioden, inklusive Liverpool Football Club (liverpoolfc.kids) Arizona State University Sun Devils (sundevils.kids), samt företag i hälso- och sjukvårdsbranschen, t.ex. Great Ormond Street Hospital (gosh.kids).

Med tanke på att registratorn fastställer specifika vägledande principer för användning, varför ska ni överväga att registrera den här ändelsen för ert varumärke?

Precis som med alla domäner måste en fin balans uppnås för denna generiska toppdomän: å ena sidan bör man undvika oöverkomliga registreringskrav, men å andra sidan måste man också ha effektiva skyddsåtgärder på plats för att hantera missbruk (vilket innebär att det skulle kunna vara varumärkets ansvar att kontrollera om en tredje part har tagit deras varumärken). Precis som andra domänändelser så erbjuds den här ändelsen enligt ”först till kvarn”-principen när den blir allmänt tillgänglig senare den här månaden. Det ska noteras att det utöver de vägledande principerna inte finns några begränsningar på vem som kan ansöka. De här faktorerna leder generellt sett till högre risk för erkända varumärken eftersom illasinnade aktörer lätt kan utge sig för att vara dem eller använda domänerna för bedrägerier.

Andelen barn som har tillgång till internet i hemmet ligger för närvarande på 33 % globalt, även om den siffran förändras avsevärt när man jämför höginkomstländer (89 %) med låginkomstländer (6 %). Dessutom var fler barn, och i lägre åldrar, uppkopplade när många länder stängde ned under covid-19-pandemin. Det är därför viktigt att vara medveten om att det finns många barn som använder internet, och att många av dem också har möjlighet att göra inköp. I samband med efterforskningarna för det här blogginlägget visade det sig vara svårt att hitta statistik som visar hur mycket tid barn tillbringar på nätet. Som förälder till tre tonåringar vet jag dock att det händer varje vecka! Det är ett problem för varumärkesinnehavare: ska de registrera .KIDS-domännamn och använda dem som en plats där barn kan interagera säkert med varumärket, eller ska de bara göra en defensiv registrering för att undvika missbruk och potentiellt utnyttjande av en sårbar samhällsgrupp?

Förra året gjordes ett betydande antal AdultBlock-registreringar för att hålla isär varumärken från domänändelser med vuxeninriktning. Lanseringen av .KIDS är bara den andra sidan av det myntet om man inte tänker använda domänerna. Defensiv registrering av en domänändelse som skulle kunna orsaka avsevärd anseendeskada borde vara ett enkelt beslut.

Följande frågor kan hjälpa varumärkesägare att fastställa det bästa tillvägagångssättet när det gäller .KIDS-registreringar för sina varumärken:

  1. Är målmarknaden för ert varumärke barn eller föräldrar? Med andra ord, skulle ni kunna använda den här domänen aktivt i framtiden?
  2. Vilka varumärkessträngar skyddade ni under AdultBlock? Ni kanske helt enkelt borde göra defensiva registreringar av samma varumärkessträngar för .KIDS.
  3. Ser ni fall av bedrägerier som använder sig av ert varumärke? Överväg en defensiv registrering.
  4. Har ni ett bevakningsprogram för identifiering av nya registreringar?

Det sista ni bör tänka på, inte bara i samband med den här lanseringen utan även i samband med andra viktiga lanseringar, är om en defensiv registrering är ett mer kostnadseffektivt sätt att förvalta ert varumärke, särskilt eftersom det kan kosta mer än 50 gånger mer än vad det kostar att registrera en domän att inleda en tvist mot namn som gör intrång i ett varumärke.

Oavsett vad ni väljer att göra, och oavsett om ni använder ändelserna till ett positivt engagemang med en yngre publik eller för att skydda dem och ert varumärke från att missbrukas av illasinnade aktörer, så stiger antalet barn som använder internet, både övervakat och oövervakat. Antalet barn som köper saker på nätet med betalkort har också ökat. Om bedragare ser en möjlighet att rikta in sig mot en målgrupp som inte är lika internetkunnig kan ni vara säkra på att de kommer att utnyttja det. Se till att ni har en plan som fungerar för ert varumärke och era målgrupper innan lanseringen den 29 november.

Vi ser fram emot en pratstund

Om ni vill diskutera det bästa tillvägagångssättet för ert varumärke i samband med lanseringen av .KIDS eller någon annan ändelse, fyll i vårt kontaktformulär för att få kontakt med en av våra experter.