Fira World IP Day med tre tips på hur du skyddar varumärken online

Fira World IP Day med tre tips på hur du skyddar varumärken online

Enligt WIPO (World Intellectual Property Organization) syftar immateriella rättigheter (IP) på ”idéer och skapelser som uppfinningar, litterära och konstnärliga arbeten, konstruktioner och symboler, namn och bilder som används inom handeln”. Patent, upphovsrätt och varumärken är alla juridiska uttrycksmedel som gör det möjligt för IP-innehavare att få erkännande eller intäkter från sina uppfinningar eller skapelser. Tyvärr är IP-innehavarna inte de enda som vill tjäna pengar på dessa saker, och illasinnade aktörer använder olika onlinemetoder, bland annat varumärkesimitation, förfalskning, nätfiske och distribution av skadlig programvara, för att få en bit av kakan.

Stora varumärken är särskilt populära måltavlor, eftersom de har ett bra rykte, en bra kundbas och höga försäljningssiffror som är attraktivt för bedragare. Därför är det viktigt för varumärkesägare att skydda sina immateriella rättigheter på ett effektivt sätt online. Det finns flera sätt att göra det med hjälp av lösningar för varumärkes- och bedrägeriskydd.

Under World IP Day delar vi med oss av våra tre främsta tips på hur du skyddar dina immateriella rättigheter online.

1. Registrera och skydda dina digitala tillgångar

Domännamn är utgångspunkten för ett stort antal onlineintrång, och bedragarna konfigurerar bluffwebbplatser antingen för att omdirigera trafik, sälja förfalskningar eller genomföra nätfiskeattacker, som alla missbrukar varumärkets immateriella rättigheter. Genom att registrera eller blockera domäner med ditt varumärkesnamn hos en seriös leverantör tar du det första steget mot bedragare som försöker missbruka ditt varumärke.

2. Bevaka din externa attackyta

Det är viktigt att bevaka ditt varumärkes närvaro online så att du alltid har en bra överblick – om någon skadlig aktivitet inträffar gällande immateriella rättigheter får du veta det direkt och kan snabbt vidta åtgärder. Se till att övervaka viktiga kanaler som sociala medier, mobilappar, e-handelsplattformar och annat internetinnehåll. Dessutom kan du med klustringsteknik identifiera intrång med liknande egenskaper eller ursprung för att på så sätt eliminera samtliga intrång på en gång, vilket sparar tid och pengar.

3. Bekämpa intrång

När du har identifierat varumärkesintrången är det dags att bekämpa dem. De olika alternativen för intrångsbekämpning varierar i komplexitet, kostnad och tidsåtgång – från avlägsnande av nätfiske som tar bara några minuter till UDRP:er (Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy) som kan ta flera veckor. Använd en leverantör som gör det möjligt att fastställa metoder för nedtagning och avlägsnande från fall till fall. Det innebär att du kan skydda dina immateriella rättigheter på det mest kostnads- och tidseffektiva sättet.

Vi finns här

Om du vill prata med någon av våra experter om våra olika alternativ för bevakning och intrångsbekämpning av ditt varumärke fyller du i vårt kontaktformulär så bokar en av våra medarbetare in ett samtal.