.AI You Ready? En domän för framtiden

.AI You Ready? En domän för framtiden

På Anguillas soliga stränder, en liten ö på bara 90 kvadratkilometer, är jag säker på att artificiell intelligens (AI) är det sista man funderar på. Anguilla ligger bland Leewardöarna i Karibien och dess primära industrier är turism och offshorebanktjänster men landet har nu tilldelats den nationella toppdomänen (ccTLD) ”.AI”.

Det har varit många nyheter om regleringen av AI-teknik och ledande företag har träffat högt uppsatta politiska ledare för att diskutera hur den kan användas på ett säkert sätt.

En sak som är säker är att den tekniken kommer att användas mer i framtiden – och den nationella toppdomänen ”.ai” har börjat användas för den här branschen. Andra toppdomäner som syftet har ändrats för är bland annat följande:

  • ”.IO” (Brittiska territoriet i Indiska oceanen) används som teknikdomännamn där ”I” och ”O” motsvarar ettor och nollor
  • ”.TV” (Tuvalu) är mest välkänd för att användas av teve- och medieföretag
  • ”.NU” (Niue) används i nordiska länder som alternativ till deras lokala domäner
  • ”.ME” (Montenegro) positionerad som en domän för personligt bruk.

Alla ovanstående domännamn identifieras av Google som generiska domännamn i sina sökresultat, i motsats till att vara specifika för den geografiska regionen. Faktum är att Google just har meddelat att .AI också kommer att behandlas som ett generiskt domännamn, vilket erkänner dess betydelse för varumärken inom AI-branschen.[1]

När jag förberedde mig för det här inlägget bestämde jag mig för att använda Chatbox AI  att berätta till mig vem som bör registrera en .AI domän.

Den svarade: ”Domännamnet ”.AI” är vanligtvis associerat med artificiell intelligens och teknikrelaterade branscher och kan därför vara lämpligt för företag och personer som arbetar inom de områdena, som företag som utvecklar AI-programvara, tillhandahåller AI-relaterade tjänster eller bedriver forskning inom AI. Dessutom kan domänen ”.AI” vara lämplig för företag och personer som vill skapa en unik och minnesvärd närvaro online. Vem som helst får dock registrera .AI-domännamn så länge det är tillgängligt och de uppfyller registreringskraven.”

Ett ganska bra svar (och det innebär att jag slapp skriva det)! Det finns två viktiga saker att vara uppmärksam på i ChatBox-svaret. För det första: om du håller på med AI kan det här domännamnet vara användbart för dig eftersom det är relevant för ditt varumärke. För det andra, och ännu viktigare: alla får registrera den här domänen, vilket innebär att det är ett tveeggat svärd ….

Jag gjorde några snabba kontroller av vilka som har registrerat .AI-domännamn och endast 34 % av de 100 största globala teknikföretagen har registrerat sin kärndomän, därvissa omdirigerar webbadressen till sina AI-webbsidor (som ”microsoft.ai”). Alarmerande nog har tredje parter redan registrerat 63 % av företagens adresser, vilket innebär att bara 3 % fortfarande är tillgängliga för registrering.

StatusAntal
Tillgängliga3
Antal kundägda34
Antal som ägs av tredje part63
Bild 1: Tillgänglighet för domänen ”.AI” för de 100 största teknikföretagen[2]

Fördelarna med att registrera en .AI-domän som del av en övergripande domänstrategi är bland annat följande:

  • .AI-domäner är relativt billiga, har inga begränsningar och har betydelse för vissa branscher, precis som generiska toppdomäner (gTLD) som ”.COM”
  • det går att använda .AI-domäner till att omdirigera webbanvändare till relevant företagsinnehåll
  • det går att registrera .AIi-domäner defensivt

Punkt tre ovan är viktig. Kombinationen av lågt pris, inga begränsningar och det faktum att tredje parter redan har registrerat två tredjedelar av .AI-domänerna för de 100 största globala teknikföretagen innebär att registrering av .AI-domäner för välkända varumärken är mycket attraktivt för  dåliga aktörer, vilket gör att ditt varumärke är i riskzonen.

Det har redan skrivits en hel del i medierna om den potentiella användningen av artificiell intelligens för bedrägerier i framtiden. Det innebär att du bör överväga att registrera ditt varumärke med en .AI-domän för att skydda dina viktigaste varumärken. Om en .AI-domän för ditt varumärke redan har registrerats av en tredje part kan det vara värt att överväga ett domänförvärv.Du kan även använda den domänen i framtiden när du lanserar ny teknik för företaget.

Vi finns här

Om du vill diskutera hur du registrerar en .AI-domän, eller förvärvar den om den redan har registrerats av en tredje part, fyller du i vårt kontaktformulär.


[1] searchengineland.com/google-now-treats-ai-domains-as-generic-top-level-domains-427770

[2] companiesmarketcap.com/tech/largest-tech-companies-by-market-cap/