Domänregistreringar i samband med lansering av nya toppdomäner

Domänregistreringar i samband med lansering av nya toppdomäner

Introduktion

En av de centrala målsättningarna för ett program för skydd av varumärken är att upptäcka intrång av tredje part som sker utanför brandväggen, dvs. utanför en varumärkesinnehavares portfölj av officiella kärndomäner och taktiska domäner. Hot mot varumärken förekommer på en mängd olika onlinekanaler, men missbruk av domännamn är ett av de viktigaste och mest oroande områdena, både vad gäller synlighet och risken att potentiella kunder förväxlar ett varumärkes domännamn samt de tillgängliga alternativen för bekämpning. Av det skälet anses domänbevakning vara en central beståndsdel av tjänster för skydd av varumärken. 

En av de primära datakällorna för bevakning är zonfiler som publiceras av registry-organisationer och innehåller listor med alla registrerade domäner för en toppdomän, som också kallas för domänändelse. Genom att jämföra dagliga versioner av zonfilen kan man identifiera både nya registreringar och domäner som inte längre är giltiga.

Lanseringen av en ny toppdomän sker i ett flertal faser, inklusive en s.k. ”sunrise”-fas då varumärkesinnehavare kan ansöka om nya domäner och en efterföljande fas med allmän tillgång då alla enheter, inklusive allmänheten, kan registrera domäner.

I den här studien tittade vi på fyra toppdomäner som blev allmänt tillgängliga 2021[1] och analyserade mönstren för domänregistrering efter lanseringsdatumet.

  • .CFD – allmän tillgänglighet inleddes 20 april 2021
    .CFD-ändelsen tilldelades först till DotCFD Registry Limited av den ursprungliga sökanden, IG Group Holdings PLC, och delegerades 2015[2]. .CFD-ändelsen var ursprungligen avsedd för ”contracts for difference”-handel[3]. Den förvärvades senare av ShortDot och blev allmänt tillgänglig i april 2021, och marknadsfördes med hänvisning till kläder och modedesign[4].
  • .BASKETBALL – allmän tillgänglighet inleddes 15 juni 2021
    Fédération Internationale de Basketball (FIBA) i partnerskap med TLDH och Roar Domains vann rättigheterna att fungera som registrator för .BASKETBALL-ändelsen 2014[5]. Efter en längre period med kvalificerade lanseringsprogram, prioriterade registreringsfaser och ”sunrise”-perioder öppnade FIBA slutligen tillgången till ändelsen. Den marknadsfördes av agenturen Roar Domains som bedriver sin affärsverksamhet på ROAR.BASKETBALL, i mitten av 2021[6].
  • .SBS – allmän tillgänglighet inleddes 15 juni 2021
    .SBS sköttes ursprungligen av Special Broadcasting Service Corporation (Australia) som en begränsad .BRAND-toppdomän 2015. När denna registry sade upp avtalet 2020 förvärvade ShortDot ändelsen som sedan blev allmänt tillgänglig i juni 2021[7]. Den marknadsförs som ”Side by Side”, perfekt för sociala frågor, välgörenhetsorganisationer och andra filantropiska initiativ[8].
  • .ZUERICH – allmän tillgänglighet inleddes 2 december 2021
    Zürichs stadsförvalting  gavs 2014 ansvaret för tillägget .ZUERICH (Zürich) för att ”främja lokal industri, vetenskapliga intressen, turism och marknadsföring och för att lyfta fram den höga levnadsstandarden i Zürichregionen[9]”. ”Sunrise”-perioden, då ansökningar begränsades av ett bosättningsförbehåll, inleddes i augusti 2021 och övergick till allmän tillgänglighet i december[10].

Analys
Bild 1 visar mönstret för domänregistreringsaktiviteten i förhållande till startdatum för respektive fas för allmän tillgänglighet.

Bild 1: Dagliga siffror (heldragna linjer, vänstra axeln) och kumulativt totalt antal sedan början av april 2021 (prickade linjer, högra axeln) för registrerade domäner för de fyra toppdomäner som blev allmänt tillgängliga 2021 (datum anges som streckade linjer).

Som väntat är aktivitetsnivåerna generellt sett lägre i de tidigare faserna av lanseringen för varje toppdomän. Det handlar främst om behöriga parter som registrerar domäner för officiellt bruk och legitima varumärkesinnehavare som ansöker om registreringar i defensivt syfte. En snabb ökning i domänregistreringar följer i allmänhet, dels av domäner avsedda för legitimt bruk, dels av domäner potentiellt avsedda för intrång.

Mer än 32 000 domäner registrerades för de fyra toppdomänerna mellan initieringen av allmän tillgänglighet och datumet för analysen (17 december 2021). Flera teman framträder i dessa datamängder. Flera domäner innehåller populära varumärkesnamn (bild 2) och kan ha registrerats med avsikt att göra intrång (t.ex. phishing eller bedrägeri, felaktig omdirigering av trafik till tredje part eller försäljning av förfalskade produkter).

Bild 2: Antal registrerade domäner med namn som innehåller de tio mest värdefulla varumärkena 2021[11].

VarumärkeAntal domäner som innehåller varumärkesnamnet
Apple®40
Amazon.com®27
Google®7
Microsoft®4
Samsung3
Walmart6
Facebook®4
Industrial and Commercial Bank of China Limited0
Verizon®2
WeChat3

Många av de varumärkesspecifika domänerna ledde inte till något betydande webbplatsinnehåll vid tidpunkten för analysen, men det kan vara värt att bevaka dem kontinuerligt för att upptäcka framtida innehållsintrång. Dessutom hade flera av dem redan flaggats som farliga på webbläsarnivå, vilket kan tyda på att skadligt innehåll kan ha funnits tidigare men sedan tagits bort. Två av domänerna ledde till samma webbplats för ett företag som utgav sig för att vara ett av varumärkets officiella ”produktservicecenter”. I sådana fall kan falska påståenden om anknytning skada ett varumärkes anseende. Bland de övriga domänerna användes en del för att generera intäkter, och vissa innehöll betalning per klick-länkar medan andra uttryckligen annonserade att de var till salu.

Andra populära domännyckelord[12] finns också i den här datamängden, exempelvis ”coin” (156 domäner), ”life” (66), ”home” (59), ”your” (54) och ”online” (123). Andra exempel hade att göra med särskilda innehållsområden. Exempelvis förekommer upprepade hänvisningar till e-handel via nyckelorden ”shop” (89 domäner) och ”store” (51). Andra och potentiellt mer oroande nyckelord inkluderar ”casino” (48 domäner), ”porn” (22) och ”download” (6). Andra populära eller aktuella områden förekommer också, exempelvis ”crypto” (56 domäner), ”bitcoin” (24), ”blockchain” (9) och ”covid” (4).

Observationer och rekommendationer
Analysen visar hur snabbt potentiellt intrångsgörande domäner registreras när en ny toppdomän lanseras. Det framhäver vikten av ett omfattande program för varumärkesbevakning som inkluderar nya ändelser när de lanseras.

Bevakningen bör också åtföljas av ett program för intrångsbekämpning. Det bör helst innehålla en ”verktygslåda” med en rad olika tillvägagångssätt för bekämpning så att de effektivaste metoderna kan användas samtidigt som andra alternativ för upptrappning reserveras. 

Både bevakning och bekämpning kan bli mer effektivt med hjälp av automatiseringsteknik. Det kan analysera och prioritera mål, övervaka förändringar i innehåll på domäner över tid samt använda klustring och andra artificiell intelligensfunktioner för att fastställa kopplingar mellan intrång och därmed effektivisera bekämpningsprocessen.

Lansering av landskoder
En annan typ av lansering som har ägt rum de senaste åren är när domäner på sekundärnivån under en landskod börjar erbjudas när det tidigare endast var möjligt att registrera domäner på tertiärnivå (t.ex. lanseringen av .UK där endast .CO.UK var tillgängligt tidigare). När dessa lanseringar äger rum ingår också en övergångsperiod i processen. Under den perioden ges befintliga innehavare av domäner på tertiärnivå förtur till domänen på sekundärnivån. De mest anmärkningsvärda lanseringarna under de senaste åren har varit .NZ (Nya Zeeland) och .UK (Storbritannien). Många varumärkesinnehavare underlät att registrera relevanta domäner under övergångsperioden, vilket resulterade i ett stort antal tredjepartsregistreringar. Antalet tvister som lämnats in till Nominet för .UK-domäner ökade med mer än 230 % mellan 2018 och 2019[13]. Domäner på sekundärnivå står nu för 20 % av alla registreringar för .NZ[14] och 13 % för .UK.

Övergångsperioden för .AU (Australien) inleds 24 mars 2022. Varumärkesinnehavare måste därför bestämma sig för om de i defensivt syfte ska registrera de namn de nu har i .COM.AU, eller om de ska använda sig av ett effektivt bevakningsprogram.

Vi ser fram emot en pratstund
Om du vill har mer information om hur du ska förbereda dig för lanseringar av nya toppdomäner, fyll i det här kontaktformuläret så kontaktar vi dig.


[1] tld-list.com/launch-schedule

[2] icannwiki.org/.cfd

[3] cp.enom.com/domains/cfd-domain-registration

[4] financefeeds.com/what-is-in-a-domain-name-cfd-specific-top-level-domains-soon-going-live/

[5] icannwiki.org/.basketball

[6] domainincite.com/27161-basketball-domain-emerges-under-godaddy-with-fewer-hoops

[7] icannwiki.org/.sbs

[8] domainincite.com/26488-shortdot-bought-another-gtld-guess-what-sbs-stands-for-now

[9] icannwiki.org/.zuerich

[10] domainincite.com/tag/zuerich

[11]https://brandirectory.com/rankings/global/table

[12] onlinedomain.com/2021/06/04/domain-name-news/domain-name-trend-report-may-2021/

[13] nominet.uk/wp-content/uploads/2020/06/Nominet-2019-in-.UK-Domain-Dispute-Resolution.pdf

[14] docs.internetnz.nz/reports/